Ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη

Η κατάσταση ακόμα όσον αφορά στο πως θα κυλίσει ο καιρός από τις 5 μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαήμερου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Meteoanalyseis, Καιρικές αναλύσεις για τους αγρότες στην Ελλάδα και κυρίως την Πελοπόννησο

Ακόμα 5 ημέρες πριν τα 4 μεγάλα προγνωστικά μοντέλα (GFS Παγκόσμιο Προγνωστικό Μοντέλο, ECWMF Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο, GEM Καναδικό Προγνωστικό Μοντέλο, UKMO Αγγλικό Προγνωστικό Μοντέλο). Έτσι, λοιπόν στο κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα με τα σημερινά στοιχεία δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική συμφωνία ως προς την εξέλιξη του καιρού όπου αυτό αυτομάτως μας προϊδεάζει για εμφάνιση πολλών και διάφορων σεναρίων.

Για το λόγο αυτό ακόμα η προγνωσιμότητα είναι χαμηλή ή περιορισμένη. Μίλαμε πάντα για την περιοχή μας.

Ακολουθεί Ατμοσφαιρική Ανάλυση στον Ευρωπαϊκό Χώρο.

 

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν στο ευρωπαϊκό χώρο παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ως προς τη σημερινή. Για αυτό και ο λόγος που θα αρχίσει το μοτίβο να αλλάζει σιγά σιγά και φυσικά θα έχουμε και την κατάρρευση του αντικυκλωνικού πεδίου πάνω από τα Βαλκάνια. Αυτό τείνει να συμβεί στις 4 Φλεβάρη.

Τώρα, όσον αφορά την εξέλιξη αυτής της κυκλοφορίας προκύπτουν πολλοί παράγοντες όπως το κορυφογραμμή (η ράχη του αντικυκλώνα) με τα χαμηλά συστήματα του Ατλαντικού, την κάθοδο πιο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας με την εξαρχής σωστή θέση του κορυφογραμμή, την διάσπαση του Πολικού Λόβου (πολικό Vortex) αλλά και της ΑΣΘ (Αφνιδική Στρατοσφαιρική Θέρμανση) όπου αυτός ο παράγοντας δεν είναι ορατός. (Δηλαδή με αυτό τον όρο νοείται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στην στρατόσφαιρα με αποτέλεσμα στα χαμηλά στρώματα συγκεκριμένα κάτω από τα 500 hPa και στην μέση τροπόσφαιρα να κυριαρχούν πιο ψυχρές αέριες μάζες).

 

Τώρα που μας οδηγούν όλα αυτά; και πως τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση;

 

Ως εκ τούτου παρατηρείτε από κάτω στο χάρτη η κατάσταση είναι λεπτή και πολύ οριακή. Ο πρώτος μαύρος κύκλος προς την Μεγάλη Βρετανία είναι η δημιουργία ενός βαθέος Βαρομετρικού Χαμηλού (με χαμηλές πιέσεις), η δεύτερη παρατήρηση που αξίζει να τονιστεί είναι ότι από κάτω ενισχύεται ο Αζορικός αντικυκλώνας και η ράχη του επίσης ανέρχεται προς τα πάνω. Τώρα το κλειδί όλης αυτής της κατάστασης που είναι αρκετά δύσκολη, αν το χαμηλό αυτό κινηθεί ελαφρώς Βόρειο Ανατολικά τότε και η ράχη του αντικυκλώνα θα κατευθυνθεί  Βόρειο ανατολικά με αποτέλεσμα η ψυχρή μάζα που καραδοκεί να μπορέσει να κατέβει προς τα Νότιο Ανατολικά γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης και κατ 'επέκταση στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Αυτό είναι το ένα σενάριο και πιθανότητα προσέγγισης που εμφανίζει το Προγνωστικό μοντέλο.

 

Το σενάριο που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση είναι το χαμηλό αυτό να εισέλθει και να κατευθυνθεί προς τα Ανατολικά η και ελαφρώς Νότια διότι η ράχη του αντικυκλώνα τότε θα κινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα ο αντικυκλώνας να εκτοπίσει εκ νέου τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς τα πολύ ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δηλαδή ένα τμήμα της Τουρκίας και πιθανότητα προσέγγισης που παρουσιάζει το Προγνωστικό μοντέλο.